Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Zaamslag
 
 
Reisverslag 2015 Reisverslag 2015
Reisverslag
van het Oost-Europacomité naar Vinogradovo  (Oekraïne) van 21 oktober t/m 25 oktober 2015.
 
Woensdag 21 oktober
 
Om 6 uur woensdagmorgen vertrokken wij (Jan-Willem, Dity en Joleen) met de auto vanaf Zaamslag  richting Eindhoven Airport. Zonder files kwamen we er rond half acht aan. We vlogen met Wizz-air om 9.35u naar vliegveld Debrecen, in Hongarije. Daar kwam Istvan, onze contactpersoon, ons ophalen om 11.50 uur. Nadat we onze koffer opgehaald hadden vertrokken we met de auto van Istvan richting de grens. We moesten twee grensposten passeren. Debrecen-Vinogradovo is 250 km heen en weer. Vroeger, als ze met de auto gingen was het 1700 km. We kregen een vlotte doorgang. Onze eerste paspoortnamen waren moeilijk uit te spreken, dus spraken ze ons aan met onze tweede naam, die beter uitspreekbaar was voor de douanier. Onderweg wilde Istvan Klara bellen dat we er aan kwamen, maar zijn telefoon was leeg. We stopten bij een benzinestation. Istvan heeft daar een telefoon gevraagd en Klara gebeld. Hij wilde die man betalen maar zag in Istvan een gelovige broeder, dus hij moest niets voor het bellen betalen. Over minder goede wegen kwamen we rond half vier aan in Vinogradovo. Istvan bracht ons naar ons logeeradres, het (bejaarden)logeerhuis, waar Klara ons opwachtte met koffie en cake. Gepraat met Istvan en Klara over de problemen in de Oekraïne. Het gaat nog steeds slecht, slechte koers van de Grivna. De inflatie is 3x zoveel. Vooral met gas, elektriciteit en water is dat goed te merken. Het pensioen is nu ongeveer 40 euro per maand. Klara had lekker voor ons gekookt. Lekker gegeten en ‘s avonds wat uitgerust van de toch wel vermoeiende eerste dag.
 
Donderdag 22 oktober
 
Na een koude nacht en een goed ontbijt stond Istvan om 9 uur voor de deur. We gingen op bezoek in het ziekenhuis bij dr. Blinda op de kinderafdeling. Er waren 23 kinderen op de afdeling. Deze dokter verdient omgerekend 100 euro per maand; werkt van 7u -15u in dit ziekenhuis en gaat daarna naar nog een ziekenhuis in Boekatzo en werkt daar ook nog, in totaal 12 uur per dag. Er is geen toekomst voor de jeugd. De meesten vertrekken naar Hongarije.
 
We krijgen een rondleiding op de afdeling, we zien de opgeknapte badkamers waar ze in 2012 geld voor hadden gekregen. Op de kinderafdeling  waren kapotte kranen en ook een erg vochtige bad-(slaap)kamer. Een en ander is aan vervanging cq een opknapbeurt toe.
Het is een erg schrijnende situatie waarin ze verkeren. We zien het nu met eigen ogen en dat komt  hard aan. We hebben een geldbedrag toegekend, voor nieuwe kranen en voor het opknappen van een douche en toilet.
We gaan met de dokter langs een kamer op de afdeling, waar een jongetje van drie jaar in een bedje zat. Hij zat daar al twee jaar. Zijn naam was Jozef. Zijn zicht was minimaal, maar reageerde wel op de stem van de dokter. We gaven hem een pluche knuffel.
Op onze rondleiding, komen we in een berging bedden uit Ter Schorre tegen, die we ooit hebben gegeven. We vragen aan de dokter waarom die niet worden gebruikt. Er volgt een hele discussie, maar we komen er nu niet achter.
Jan-Willem had e-mailcontact gehad met een jonge man uit de Oekraïne, genaamd Sjaanie. Hij is contactpersoon voor de Europa-zending en Children-Relief en is ook contactpersoon voor Nederlandse verpleegkundigen, die twee weken vrijwilligerswerk komen doen op de babyafdeling. Hij had ons via de e-mail al laten weten dat ze voor die afdeling schoonmaak- en wasmiddel konden gebruiken. We gingen de nieuwe deuren op afdeling Neurologie bekijken die we hadden geschonken en zodoende zagen we dat het erg slecht gesteld was met de patiëntenkamers op die afdeling, vooral de vloeren en muren.. We vroegen om een berekening wat het opknappen van zo’n kamer zou kosten.. We komen er later in dit verslag op terug. We sponsoren ze voor één jaar lang. We gingen even naar het huis om wat te eten. Istvan kwam ons weer halen en we gingen een lagere school bezoeken. Er gaan 297 leerlingen in de leeftijd van 6 tot 16 jaar naar die school. Op de school zien we de stoeltjes, tafeltjes en schoolborden terug die afkomstig zijn van basisschool de Oude Vaart uit Terneuzen. Het was goed om te zien dat het goed terecht was gekomen. De kinderen krijgen ‘s middags allemaal een warme maaltijd. We krijgen een rondleiding in de school en komen in het gymlokaal terecht en zien daar alleen maar kapotte ballen. Wij vonden dat kinderen toch met een bal moeten kunnen spelen en gaven geld voor vijf nieuwe ballen. Via e-mail zal het hoofd van de school een foto doorsturen van de aankoop. Tegenover de school was een kleuterschool, waar we ook hartelijk werden ontvangen. Hier zitten tachtig kinderen op, in de leeftijd van 2 tot 6 jaar, de gehele dag. Ze krijgen ook warm eten en doen ‘s middags ook een middagdutje… We hebben ook nog twee eethuisjes bekeken, die in het verleden met geld van de  O.E.C waren vernieuwd.  
‘s Middags om vijf uur hebben wij een kerkdienst bijgewoond, samen met Istvan en Klara waarin ds. Molnar voorging. Er waren weinig mensen in kerk, ongeveer vijfentwintig mannen en vrouwen. Mannen en vrouwen zitten gescheiden in de banken. De dienst was in het Hongaars, dus veel hebben we er niet van verstaan. Ook het zingen van lied 262 vers 1, 2 en 8 ging niet zo makkelijk. Na de dienst gingen we samen met Istvan en Klara, eten bij de dominee, zijn vrouw en hun 4 jongens; de jongste is 3 en de oudste 11 jaar. We hadden nog knuffels en kinderkleding bij ons. Wat ze zelf niet konden gebruiken konden ze in hun gemeente geven. We hebben lekker gegeten en daarna liet ze foto’s van het zomerkamp via de site op hun laptop zien. Ook wij hebben foto’s van het startweekend van Zaamslag laten zien. Ook nog een mapje met foto’s  van onze kerk aan de dominee gegeven, wat hij erg leuk vond. 
 
Vrijdag 23 oktober
 

Na een warmere nacht en een ontbijt, zagen we Klara, die al druk bezig was met het eten voor de gaarkeuken. Zij zou om negen uur samen met de dominee en ons met de parochiebus naar de groothandel gaan. Nadat we geld hadden gewisseld, gingen we schoonmaakmiddel en waspoeder voor de kinderafdeling in het ziekenhuis kopen. Alles in het busje geladen en naar het ziekenhuis gereden.
Ook Dr. Blinda had om schoonmaakmiddel en waspoeder gevraagd en toen wij het bij hem brachten, was hij erg blij. Afscheid van de dokter en verpleging genomen en terug naar de gaarkeuken gegaan. We zagen daar de andere Klara die druk bezig was met het klaarmaken van het eten.
Ongeveer 30 tot 35 personen komen langs de achterdeur een warme maaltijd halen, vandaag krijgen ze een flinke glazen pot met groentesoep, darnaast een pot rijst met stukjes kipfilet en nog twee witte boterhammen per persoon.
Zo nu en dan haalde Klara ons en mochten we een foto maken van demensen die het eten kwamen halen voor een praatje. Niet iedereen stelde dit op prijs, men schaamt zich daarvoor.
Toen iedereen geweest was kregen wij dezelfde maaltijd te eten. We weten nu hoe het smaakt. Na het eten hebben we een goed gesprek met Klara gehad.
Andres, de apotheker van het ziekenhuis, die nu met pensioen is, kwam ook nog even langs. Hij had gehoord dat er mensen uit Zaamslag waren en verraste ons met een fles cognac. Hij had altijd goede contacten met Zaamslag gehad.
Daarna gingen we lopend met Klara naar hun huis. Istvan was thuis aan het uitrusten van al het bezoek uit Nederland. We hebben koffie gedronken en via internet ons hotel in Debricen geboekt.
We zijn lopend teruggegaan naar ons logeerhuis en zodoende hebben we veel van Vinogradovo gezien. Wij zagen duidelijk het verschil met Nederland. ‘s Avonds kwamen de dominee en Istvan. We hebben zo goed mogelijk, naar eigen inzicht en in goed overleg, geld gegeven voor verschillende projecten en gemeenten, waaronder vier patiëntenkamers in het ziekenhuis, een douche en toilet.
 
Zaterdag 24 oktober
 
Istvan brengt ons om negen uur naar ons hotel in Debrecen. ’s Middags gaan we de stad nog in en zitten we lekker op een terras in het zonnetje. Het is een luxe hotel, we hebben lekker gegeten en geslapen.
 
Zondag 25 oktober
 
Na een lekker ontbijt in het hotel, gaan we om half elf met de taxi naar het vliegveld. Daar nog even in de zon gestaan en daarna een goede vlucht gehad naar Eindhoven, waar we om 14.45 landden en Peter ons op stond te wachten om ons naar Zaamslag te brengen.
 
We hebben een goede, maar zeker een indrukwekkende reis gehad.
 
Joleen Verpoorte, Dity Oele en Jan-Willem de Putter
 
 
 
 
 
terug
 
 
 
 

Eredienst
datum en tijdstip 01-08-2021 om 10:00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 08-08-2021 om 10:00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 15-08-2021 om 10:00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 22-08-2021 om 10:00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 29-08-2021 om 10:00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 05-09-2021 om 10:00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 12-09-2021 om 10:00 uur
meer details

 
Na het afscheid...

Lieve mensen in Zaamslag, wat een geweldig lief en mooi afscheid was dat op zondag 10 januari.
  meer
 
Oost Europacomité bezocht Vinogradovo
Een afvaardiging van het Oost-Europacomité bezocht onlangs onze zustergemeente in Vinogradovo (Oekraïne).
  meer
 
Oost-Europacomité steunt alternatieve gaarkeuken
meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.